Les 1

  • Programmeren kun je leren
    en het is nog leuk ook!

– Hoe weet Facebook wat jij leuk vindt?
– Wat weet Google allemaal van mij?
– Waarom is de batterij van mijn mobiel zo snel leeg?

Allemaal vragen die te maken hebben met computers en vooral met de programma’s die erop draaien. Als je hier meer van wil weten dan heb ik goed nieuws! Vandaag begin ik met een cursus programmeren, want of je het nu leuk vindt of niet: software is eating the world !

Deze cursus is natuurlijk all inclusive: voor jong en oud, man en vrouw, dik en dun, groot en klein, zwart en wit. We gaan leren denken en programmeren in een van de oudste, simpelste maar tegelijkertijd ook krachtigste computertalen. Die taal heet Lisp, deze heeft een aantal dialecten, het dialect wat wij gaan gebruiken heet newLisp. Misschien weet je al wat van programmeren en vraag je je af waarom we niet een van de meer gebruikelijke talen gaan gebruiken zoals Javascript, Python, Java, C# of C. De voornaamste reden is dat ik niet wil dat we afgeremd worden doordat we eerst allerlei taalregels oftewel grammatica moeten leren, daar had ik al ontzettend de pest aan op de middelbare school, gelukkig heeft newLisp (bijna) geen grammatica. Bovendien is newLisp grotendeels een ‘functionele’ taal en dat is tegenwoordig weer helemaal in de mode in Silicon Valley dus we zijn helemaal bij de tijd!

Om newLisp op je computer/laptop te installeren, [windows] .[mac] [linux/ubuntu]. Downloaden, installeren, op het newlisp icoontje klikken en je zit in de newlips editor, hierin gaan we onze programma ‘s schrijven. Als je het onderstaande scherm ziet (voor mac, voor windows/linux ziet het er een beetje anders uit) zit je goed en ben je klaar voor de eerste les!!